Hoi Marjolein en Pouwel,

Hier een korte instructie voor het bijhouden van je blog.

 

INLOGGEN

Klik in de zijbalk rechtsonder op Inloggen. Vul de gebruikersnaam en wachtwoord in.
Jullie zijn ‘beheerder’ van de site. Dat betekent dat je ook bij Weergave en Instellingen kunt komen. Daar zijn de technische gegevens van de site ingesteld. Ik heb alleen een back-up van de eerste versie, dus let op wat je doet. WordPress is een online-website. Zodra je iets gewijzigd hebt, is er geen oude versie meer. Hieronder meer over een back-up maken voor de zekerheid.

 

NIEUW VERHAAL SCHRIJVEN (= nieuw blogbericht)

Na het inloggen ben je in het Dashboard. Daar kies je voor Berichten / Nieuw bericht.
Je voert een Titel in (kort en aantrekkelijk) en dan klik je in het lege vak daaronder om je tekst te schrijven. Dat gaat bijna hetzelfde als in Word. Je kunt ook vet en schuin maken etc.
Het is niet nodig om alle opties die er op de pagina zijn door te lopen.

Wat je in ieder geval moet doen voor een nieuw bericht:

 1. Titel invoeren
 2. Tekst invoeren
 3. Uitgelichte afbeelding instellen (zie toelichting hierna)
 4. Publiceren (blauwe button rechtsboven onder het kopje Publiceren)

 

BESTAAND VERHAAL WIJZIGEN

Ga naar Dashboard, Berichten, Alle berichten. Zoek het bericht op dat je wilt wijzigen en klik op Bewerken. Verander vervolgens wat je wilt veranderen. Als je klaar bent, klik je rechtsboven onder het kopje Publiceren op de blauwe button Bijwerken.

 

UITGELICHTE AFBEELDING INSTELLEN

Een uitgelichte afbeelding is het plaatje dat verschijnt op de pagina Verhalen (= ook de homepagina). Als je geen uitgelichte afbeelding instelt, dan komt daar ook geen plaatje. De site is nu zo ingesteld dat de uitgelichte afbeelding ook in groot formaat bovenaan het verhaal komt te staan.

Klik op Uitgelichte afbeelding instellen. Kies Bestanden uploaden, kies Bestanden selecteren, selecteer de afbeelding op je computer die je wilt hebben, wacht tot die gedownload is en klik dan rechtsonder op Uitgelichte afbeelding instellen. Zie ook de tip voor formaat afbeeldingen hierna.

 

FORMAAT AFBEELDINGEN

Het is verstandig om alleen afbeeldingen in webformaat te uploaden. Verklein de foto’s op je computer eerst tot max. 800 tot 1000 pixels breed, voordat je ze upload naar je website.
Foto’s direct uit de camera zijn tegenwoordig zomaar 5 Mb, dat is teveel voor een website. Een foto op een website is vaak niet groter dan 0,2 Mb. Dus die moet je even handmatig verkleinen. Dat kan b.v. met het online programma Picmonkey (gratis programma, laat je niet afleiden door de advertentie voor de betaalde versie). Of wellicht ook op Picasa. Of misschien heb je wel een fotobewerkingsprogramma op je computer staan.

 

AFBEELDING IN BERICHT PLAATSEN

Natuurlijk willen jullie ook foto’s plaatsen in het verhaal zelf. Zo gaat dat:

 1. Bereid de foto eerst voor, zodat hij niet te groot/zwaar is.
 2. Ga met je cursor daar in het bericht staan waar je de foto wilt plaatsen. Altijd ergens helemaal links.
 3. Klik op de button Media toevoegen bovenaan het tekstscherm.
 4. Kies Bestanden uploaden, Bestanden selecteren, selecteer de foto die je wilt plaatsen.
 5. Wacht tot de foto geladen is. Scroll dan rechtsonder naar beneden en wijzig (indien nodig)
  Uitlijning = geen
  Link naar = geen
  Afmeting = volledige grootte (meestal, maar je kunt ook een kleinere versie kiezen)
 6. Klik op Invoegen in bericht. Dan staat de foto in het tekstveld.

Ging het fout (verkeerde plek ofzo), dan verwijder je de foto weer door erop te klikken en Delete te drukken en doe je het opnieuw. Natuurlijk zijn er meerdere wegen naar Rome, maar voor nu is dit de makkelijkste. Door zelf te testen of bijv. tutorials op het internet te bekijken, kun je meerdere opties leren.

 

BACK-UP WEBSITE

WordPress is een online-website. Zodra je wat gewijzigd hebt, is het oude er niet meer. Het is dus ook belangrijk om regelmatig een back-up te maken (iedere maand, iedere week), zodat je je verhalen niet kwijt raakt. Bijvoorbeeld door een foutje van jezelf of als onverhoopt je site of de server bij de provider gehackt mocht worden en je WordPress website verloren gaat.

Back-up maken gaat heel simpel met Duplicator, die plugin heb ik al geinstalleerd voor jullie.

 1. Ga naar Dashboard, Duplicator, Packages.
 2. Klik rechts op Create New.
 3. Klik op Next rechtsonder.
 4. Dan gaat hij de site scannen. Zodra de scan complete is, kun je rechtsonder op Build klikken. Dan pas gaat hij echt het duplicaat aanmaken. Misschien zit er ergens een rode Warn. Zolang er Build onderaan staat is dat geen probleem.
 5. Als Build klaar is (dat kan eventjes duren), verschijnen er twee buttons. Op de ene staat Installer, op de andere Archive. Klik om de beurt op de buttons en wacht tot de files gedownload zijn naar je computer. Zoek de twee files op op je computer en sla ze ergens op waar je ze terug kunt vinden (b.v. back-up 4-5-2015).
 6. Als je de files hebt gedownload ga je naar Dashboard, Duplicator, Packages. Daar zie je dan het zojuist gemaakte package staan. Om ruimte op je site te houden moet je deze nu weer deleten (je hebt hem immers al op je computer). Aanvinken, bij Bulk actions op Delete drukken, Apply en klaar.

Mocht je ergens tijdens dit proces tegen een foutmelding aanlopen, stuur mij dan een mail, dan kijk ik ernaar. Het kan nl. van alles zijn. Van een bijna vol hostingabonnement, tot een instelling bij de provider die dwars zit. Bij oplevering van de site werkte Duplicator in ieder geval goed.

 

ZIJBALK WIJZIGEN

De zijbalk wijzig je via Dashboard, Weergave, Widgets. Ja, je zit nu in het technische gedeelte. Dat is nog een beetje lastig van WordPress, dat ze de Widgets nog hierbij plaatsen.

Dan zie je op de pagina Widgets Primary Sidebar staan. Daarin staan de widgets (een widget is dus een stukje code dat – samen met andere stukjes code – geplaatst worden in de sidebar). Klik op het driehoekje om de widget te openen en zie of je kunt vinden wat je wilt wijzigen. Je ziet ook dat er hier HTML-code staat. Als je die verwijdert of wijzigt (een < weg b.v.), werkt de widget niet meer. Als je dingen wilt toevoegen, kun je experimenteren of mij vragen.

 

UPDATES WORDPRESS, THEMA, PLUGINS

Net zoals ik nu voor Duinzoom doe, is het ook voor deze website nodig om de updates bij te houden.
WordPress = daarvan krijg je een melding in je Dashboard.
Plugins = daarvan krijg je ook een melding in je Dashboard.
Thema = ik weet niet zeker of deze versie van het thema ook automatisch met een melding komt, want hij is pas gelanceerd. Het is wel zo dat na 16 maanden deze licentie verloopt en er een nieuwe aangeschaft moet worden. Dat zal t.z.t. waarschijnlijk 30 euro kosten.

De updates kun je zelf doen of een onderhoudsabonnement voor nemen. Als je het zelf doet, maak wel altijd vantevoren een back-up met Duplicator. Dan heb je in ieder geval nog iets als het fout gaat (wat helaas nog wel eens gebeurt).

 

WORDPRESS TUTORIALS

Op Youtube kun je veel WordPress tutorials vinden. Zoek zo concreet mogelijk (WordPress afbeelding invoegen, of in het Engels, dan is het aantal resultaten vast groter) en kies de meest recente tutorial, zodat ze niet met een veel te oude versie van WordPress werken.

 

Nou, ik hoop dat je hiermee de meest voorkomende dingen kunt doen.

Heel veel succes en veel plezier van jullie zeilreizen!

Hartelijke groet,
Birgit